• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Зустріч з представниками університету

Зустріч з представниками університету

2012-10-16

Справжнє завершення освіти забезпечує тільки саме життя і самостійність кожного

Д.І.Менделєєв

Навчальний заклад має на меті готувати учня до того, щоб він сам був у змозі будувати своє життя, визначати для себе ту чи іншу прийняту модель майбутнього, не намагаючись зайняти соціальну нішу, яка передбачалася для іншого.

Педагогічний колектив Щербанівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М.Рябошапки прагне створити школу, яка б стала другою домівкою, місцем, де можна знайти захист, затишок, порозуміння, теплоту відносин і водночас пропонувала учням нові освітні послуги.

В умовах ринкових відносин змінились вимоги до якості трудових ресурсів.

У зв’язку з цим у сьогоднішніх випускників школи, що приходять на сучасний ринок праці, формується запит на новий тип освіти. Концепція профільного навчання у старшій школі дає нові підходи до організації освіти. Вона має функціонувати як профільна, що створює сприятливі умови для врахування індивідуальних особливостей, інтересів, потреб і нахилів учнів, для формування у школярів орієнтації на певний вид майбутньої професійної діяльності.

Не кожна окремо взята школа може самотужки забезпечити виконання поставлених завдань щодо профілізації навчання.

Тому у лютому 2011 року Вознесенською РДА Щербанівську ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М.Рябошапки було визнано опорною і створено навчально-виховне об’єднання «Щербанівський освітній округ», до якого залучені 15 закладів освіти району (3 – ЗОШ І-ІІІ ст. , 1 – ЗОШ І-ІІ ст., 3 – ЗОШ І ст., ДЮЦ і 7 дошкільних закладів).

Створення освітнього округу дає можливість учням вибрати відповідні профілі, одержати освіту без особливого перевантаження і успішно пройти ЗНО.

Адміністрація школи усвідомлює, що грамотне, розумне впровадження

допрофільної підготовки й профільного навчання збільшує ймовірність успіху в умовах конкурентної боротьби за кожну дитину, дає можливість залучити до процесу якомога більше учнів та заручитися підтримкою батьків.

З 2004 року школа працює за двома напрямами: природничо-математичним та суспільно-гуманітарним. Виділені профілі: хіміко-технологічний, історичний, екологічний. Навчальний план охоплює таку сукупність предметів: базові загальноосвітні навчальні дисципліни, профільні предмети, курси та факультативи за вибором. До навчального плану входять предмети, які не просто закладають основи теоретичних знань, а допомагають учням систематизувати знання, життєві спостереження й досвід, а також знання, набуті в позаурочний час із засобів масової інформації.

Профільному навчанню передує допрофільна підготовка, яку гарантує основна школа. Тут система педагогічної діяльності спрямована на надання допомоги учням у самовизначенні: вибрати напрям навчання у старшій школі або продовжити освіту після закінчення дев’ятого класу в іншому навчальному закладі.

Діагностику, тренінги, тестування проводить психолог школи, класні керівники на класних зборах, учителі-предметники на своїх уроках допомагають учневі обирати те, що треба саме йому.

З метою науково-методичного забезпечення профільного навчання, масової профорієнтації випускників шкіл Округу складено Угоду про співпрацю Щербанівського освітнього округу та Миколаївського національного університету ім. В.О.Сухомлинського.

/Files/images/SAM_0078.JPG16 жовтня відбулася зустріч з представниками університету кандидатом біологічних наук Чеботар Ларисою Дмитрівною та кандидатом хімічних наук Ющишин Ганною Миколаївною, які на зустрічі з учнями 8-11 класів презентували роботу МНУ ім. В.О.Сухомлинського. Найбільша увага була приділена біологічному факультету. Учнів запросили на день відкритих дверей, який відбудеться 17 листопада 2012 року.

На засіданні методичної ради погодили План та графік профорієнтаційної роботи кафедри фізіології та біохімії МНУ ім. В.О.Сухомлинського і Щербанівського освітнього округу з метою підвищення професійного рівня педагогів, домовилися про проведення методичних заходів: теоретичних семінарів, науково-практичних конференцій, індивідуальних консультацій.

Сподіваємось, що така співпраця допоможе підготувати старшокласників до свідомого вибору професії, трудової діяльності в умовах ринкових відносин.

Треножкіна Г.О., директор Щербанівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М.Рябошапки

Кiлькiсть переглядiв: 134

Коментарi