Відкрий себе – відкриються й інші…

2017-03-16

/Files/images/DSC00990.JPG

Світ – це дзеркало, і воно показує кожному

його власне зображення.

З метою розширення, поглиблення і підвищення психологічної компетентності учнів, формування розвитку пізнавальної сфери, вміння показати свої можливості в Щербанівській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М.Рябошапки пройшов Тиждень психологічних знань «Відкрий себе – відкриються й інші…». Усі учасники навчально-виховного процесу взяли участь у заходах і акціях, спрямованих на розвиток психологічних знань, виховання толерантності та поваги до інших.

Кожен день мав свою назву: «День компліментів і посмішок», «День толерантності», «День доброти і взаєморозуміння», «День спілкування», «Усе в твоїх руках».

З великим задоволенням протягом тижня учні виготовляли сердечка компліментів для своїх товаришів, учителів, кожної хвилини намагалися всім сказати приємні компліменти. Свій настрій демонстрували на «Павутинці настрою», своїх проблем позбавлялися, опускаючи їх до «Скриньки проблем». Виставка фотоплакатів та колажів-самопрезентацій «Пізнайте нас» надала можливість дізнатися більше про кожного учня та його класний колектив.

На годинах спілкування «Як оминути тенета торгівця людьми» (9 клас), «Тиск як шкідлива форма впливу» (7 клас), тренінгу «Я несу відповідальність за свої вчинки» (3 клас), виставі-інсценізації «Про права у казках» (7 клас), дискусії «Знай права та виконуй обов’язки » (6 клас) діти розглянули види злочинів, за скоєння яких неповнолітні несуть повну або часткову відповідальність, аналізували негативне ставлення до злочинних посягань, усвідомили відповідальність за свої дії, вчилися використовувати статті Конвенції ООН про права дитини для аналізу правових ситуацій, розвивати навички безпечної поведінки, толерантного ставлення до дітей, які потрапили в складні життєві обставини.

Учні початкової школи під час тренінгу «Дозволь собі бути щасливим» розповіли про свої відчуття радості, щастя. Обговорили ситуації, які можуть допомогти іншим бути щасливими.

/Files/images/DSC00990.JPGПід час заняття «Школи ідеального лідера» лідери учнівського самоврядування під керівництвом педагога-організатора Никончук О.В. вчилися планувати свою діяльність та організовувати роботу в команді, відповідати один за одного, оцінювати свої можливості.

Проведений практичним психологом КВК «Ким бути?» для учнів 5-7 класів сприяв розвитку пізнавальних інтересів та інтелектуальних здібностей зі знань світу професій. У формі гри учні тренувалися бути артистами, «хоробрими кравчиками», «юними конструкторами». Деякі учні визначилися з вибором майбутньої професії.

Тренінг «Мій вибір – життя без цигарки!» надав можливість восьмикласникам ще раз задуматися, що шкідливі звички шкодять здоров’ю людини, і чи варто пробувати вживати їх, якщо знаєш про наслідки.

У «День спілкування» на занятті з елементами тренінгу «Мистецтво спілкування» учні 5 класу ознайомилися з етикетом спілкування, повторили ввічливі звертання до дівчаток, людей старшого віку. На батьківських зборах «Спілкуватися з підлітком. Як?» батьки та класний керівник 7 класу визначили та обговорили основні проблеми, з якими стикаються діти в підлітковому віці, визначили правильні методи виховання підлітків.

Учні 10 класу у процесі розмови за круглим столом «Негативний вплив на дітей телебачення та Інтернету» виступили у ролі дослідників, продемонстрували власними прикладами та прикладами із життя негативний вплив ЗМІ, Інтернету, телебачення на психіку дітей.

Цікаво пройшло засідання клубу «Добрий день» з людьми, захопленими своєю професією, випускницями нашої школи - Крочик О.П., вчителем фізики і математики, та лаборантом Леденчук М.Я. .Ольга Петрівна та Марія Ярославівна розповіли про цікаве шкільне життя: незабутні уроки, самоврядування, виховні заходи, тематичні вечори, вечори відпочинку.

Учні виготовили «Яблуньку побажань» для подальшої підтримки власних мрій та досягнень.

Уміти творити саму себе - одна із найнезбагненніших здібностей людини. Проте важливо зайнятись цим вчасно, у дитинстві та юності - коли попереду ще все життя. І тоді життєвий шлях буде таким, який ви оберете для себе, яким ви зробите його самі.

Стаценко І.В., практичний психолог Щербанівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М.Рябошапки

Кiлькiсть переглядiв: 289

Коментарi