Новорічні засівання

2013-01-19

14 січня український народ відмічає свято на честь Василя Великого. Святий Василь допомагав віруючим людям не втратити віру, закликав до терпіння, смирення та мужності. Він вважався покровителем землеробства. Тому й основним обрядом цього дня було засівання осель українців збіжжям із відповідними примовляннями.

У перший день Нового року дорослі, переважно чоловіки, і діти ходили від хати до хати, символічно засіваючи хлібними зернами і бажаючи господарям щастя, здоров’я, щедрого врожаю.

/Files/images/SAM_0209.JPGІснує добра традиція у Щербанівській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М. Рябошапки: у день Нового року учні нашої школи, члени театрального гуртка, переодягаючись у Василя, Меланку, посівальників, вітають жителів села із цим чудовим святом.

Вранці ми вирушили вулицями села, вітали всіх зустрічних людей, співали пісні, засівали їх, бажали здоров’я й достатку. Ми привітали працівників сільської ради, адміністрацію та працівників НТЦ «Лан», завітали до аптечного кіоску, сільської крамниці. Всюди нам були раді, щедро обдаровували.

Але, мабуть, найбажанішими гостями ми були в дитячому садочку «Світлячок». Подив та захоплення на здивованих дитячих обличчях запам’ятається нам надовго. Діти слухали щедрівки. Ми побажали їм бути добрими, чемними, слухняними, розумними. Діти ж обдарували нас оплесками і самі, не втримавшись, почали розказувати щедрівки. Нам приємно було слухати наших малюків. Адже це молоде підростаюче покоління, яке уже знає наші традиції та звичаї.

Повернувшись до школи, ми привітали зі святом усю шкільну родину. Засіяли в кабінеті директора, заступників, в кожній класній кімнаті, привітали прибиральників службових приміщень, працівників кухні. Всі ми залишилися задоволені святковим дійством. А головне, ми приєдналися душею до духовності нашого народу, до його традицій та звичаїв.

Сенчак Владислав, юний кореспондент

Щербанівської ЗОШ І-ІІІ ст.ім. М.М.Рябошапки

Кiлькiсть переглядiв: 167

Коментарi