Вивчаємо традиції рідного краю.

2012-12-19

Зараз мало хто знає, що раніше поміж найбільших зимових свят найвеселішим та найочікуванішим був День Андрія. 13 грудня за українським звичаєм сільська молодь збиралася в одній хаті на так званих «великих» вечорницях, влаштовуючи там усілякі забави. Колись вечорниці були дуже поширені. На них молодь ближче знайомилася, спілкувалася, розважалися і там собі пару вибирали... Цікаво й те, що на ті самі вечорниці рідним братам і сестрам не дозволялось ходити, була повага до старших: молодші слухалися своїх старших братів чи сестер, чого б варто повчитись молоді нині.

/Files/images/DSC05747.JPGОсь і в Щербанівській ЗОШ І-ІІІ ст. ім М.М.Рябошапки вся родина зібралася на Андріївські вечорниці. Свято Андрія пов'язане з багатьма обрядами та ритуалами. Учні 7 класу зібрали місцевий краєзнавчий матеріал, вивчили його, показали шкільній родині.

Як правило, вечорниці проводилися в оселі шанованої на селі жінки, яка повинна була наглядати за молодими парубками та дівчатами. Тому роль господині взяла на себе класний керівник 7 класу Устич Ірина Миколаївна. В імпровізованій хатині у традиційному українському вбранні вона радо зустрічала дівчат, що прийшли аби встигнути до приходу хлопців приготувати спільну вечерю, і найголовніше, спекти Калиту – круглу пшеничну паляницю. Крім того, всі дівчата виробляли для себе балабушки. Потім на них ворожили. Дівчата місили тісто, співали українські обрядові пісні, ліпили вареники. Найочікуванішим для них було ворожіння. Ворожили на тарілках, підкидали віночок. Та найцікавішим було, коли хазяйський собака забіг до оселі і схватив балабушку однієї з дівчат. Це означало, що вона заміж вийде найпершою.

/Files/images/DSC05761.JPGОсь і хлопці завітали на вечорниці. То вже й сміху було, коли дівчата для хлопців приготували веселі конкурси та забави (дмухати в борошно, діставати перстень з води вустами). Разом танцювали, пісні співали, жартували, варениками пригощалися. Але головним на святі є дійство: кусання Калити. Парубки показали свою спритність. Хто зумів вкусити калиту, мав нагоду поцілувати найвродливішу дівчину.

Закінчилися вечорниці. Парубки та дівчата розійшлися по своїх оселях.

Андріївські вечорниці припали до душі учням нашої школи. Адже народні традиції, звичаї свого народу повинні вивчатися, зберігатися та передаватися у спадок майбутнім поколінням.

Устич Ірина Миколаївна, класний керівник

7 класу Щербанівської ЗОШ І-ІІІ

ст. ім. М.М. Рябошапки


Кiлькiсть переглядiв: 221

Коментарi