Ми відсьогодні – громадяни України

2012-11-27

Закон «Про громадянство України» від 8 жовтня 1991 року зазначає, що право на громадянство є одним з найголовніших прав людини. Згідно статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство. Свідченням громадянства є паспорт.

Незвичайне свято відбулося у Щербанівській ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М. Рябошапки. Вісім молодих юнаків та дівчат, яким виповнилося шістнадцять років, стали громадянами України, отримавши найголовніший у своєму житті документ – паспорт громадянина України. Отримання його – урочиста подія, висока честь і велика відповідальність. Адже саме вони, молоді, розумні, талановиті, працьовиті, є спадкоємцями всіх надбань нашої держави.

/Files/images/DSCN9920.JPG У шкільному залі зібралися учні школи, учителі, батьки, запрошені гості. Всі з нетерпінням чекають початку свята «Ми відсьогодні – громадяни України».

Звучать фанфари. Ведучі розпочинають свято. На почесне місце виходять винуватці свята – учні 10 класу: Стаценко Влад, Стаценко Наталя, Мукомел Інна, Никончук Денис, Родіна Катерина, Волковіцька Ольга, Якушкіна Світлана, Істратова Ірина. Кожен із них відчуває хвилювання. Адже вони усвідомлюють, що стали дорослими, що стоять біля того порогу, за яким – широкий світ, самостійне життя. З трепетом у душі чекають той момент, коли візьмуть у руки паспорт громадянина України. З уст юнаків і дівчат звучить «Слово Батьківщині». Діти клянуться бути гідними людьми, вірними справі батьків, українського народу, урочисто обіцяють з честю, гордістю носити паспорт громадянина України. Клянуться цінувати працьовитість і майстерність, чесність і правдивість, непримиренність до недоліків, моральну чистоту, берегти і примножувати традиції народу, щоб відродити високу духовність народу, передати у спадок наступним поколінням.

Урочисте вручення паспортів юним громадянам України провела начальник міграційної служби міста Вознесенська і Вознесенського району Румянцева Лілія Василівна, сільський голова Чагін Олександр Андрійович, інспектор з обліку при сільській раді Петрунцо Євгенія Володимирівна. Слова вітання звучали з уст запрошених гостей, з уст класного керівника Мацвейко Людмили Василівни, завуча школи Самориги Вікторії Геннадіївни. Прийшли привітати десятикласників найменші школярі – учні першого класу, своїх шефів вітали учні 6 класу. Гучними оплесками зустрічали присутні Тарасенко Ірину Володимирівну з піснею «Рідна земля», маленьких солісток 3 класу з піснею «Ангел».

Найдорожчими у кожної людини є і будуть її батьки. Для матері і батька кожен крок дитини, кожен вчинок, хороший чи поганий, відгукується в серці з радістю або болем, щастям або стражданням. За давнім українським звичаєм юні громадяни прийняли з рук батьків неоціненний скарб – хліб-сіль, символ праці і життя, любові і дружби. Від імені батьків дітей вітала Родіна Олена Юріївна.

Отримавши паспорт, взявши до рук темно-синю книжку, юні громадяни знають, що держава чекає від них добрих справ і високих помислів.

Хай щастить вам, юні друзі, на вашій життєвій дорозі!

Мукомел Т.Г.,

керівник гуртка «Юні кореспонденти»

Щербанівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім. М.М.Рябошапки

Кiлькiсть переглядiв: 207

Коментарi